Город та сад

Які хвороби здатні знищити ваш урожай буряків у сховищі

Буряк вирощують на Русі так давно, що вона вважається споконвічно російською овочем. Саме з неї готують такі традиційні страви, як борщ і вінегрет. Однак, мало виростити буряк, її ще потрібно зберегти протягом зими. Зберігають коренеплоди в підвалі і погребі, залишаючи невелику кількість на балконі або в холодильнику. Щоб буряк не зіпсувалася, її обертають поліетиленом. Саме в цей час урожай підстерігають небезпечні хвороби, які здатні знищити овочі прямо в підвалі.

Кагатна гниль

Бактерії і гриби, що викликають це захворювання, проникають в овочі на полях і городах. Потрапляючи в сховища, вони починають псувати коренеплоди, і здатні поступово знищити весь урожай. Зовні це виражається у вигляді різнобарвною цвілі і гнилизни сухою або вологою. Є такі буряки, годувати нею тварин не можна.

Методи боротьби

  • Своєчасна прибирання. Друга половина вересня – найкращий період. Ранній збір робить коренеплоди млявими, а пізній – це ризик підморозити урожай. В обох випадках кагатна гниль розвивається більшою ймовірністю.
  • Зберігайте тільки здорові коренеплоди. Обробляйте їх перед цим розчином Фітоспорину-М або Кагатника.
  • Перед відправкою врожаю на зберігання продезінфікуйте підвал.
  • Забезпечте оптимальні умови для зберігання буряків: температура 2-3оС, вологість 80-85%, хороша вентиляція.
  • Знищуйте уражені коренеплоди, щоб хвороба не поширювалася.

Сіра гниль

Вражає врожай, якщо в місці зберігання занадто волого або тепло. Перший ознака – сірий борошнистий наліт. Потім буряк починає гнити. Уражені плоди не придатні в їжу.

Методи боротьби

  • Не зберігайте пошкоджені, підморожені або перерослі коренеплоди.
  • Продезінфікуйте сховище перед закладкою овочів.
  • Дотримуйтесь сприятливі умови зберігання буряків: температура 2-3оС, вологість 80-85%, хороша вентиляція.
  • Складайте коренеплоди в ящики з отворами. На дно покладіть дрібну буряків, а наверх – велику.
  • Коренеплоди з невеликим поразкою можна відкласти і присипати золою. Якщо захворювання розрослося, викидайте зіпсовані овочі.
  • Перебирайте буряк і викидайте хворі коренеплоди.

Біла гнилизна

Небезпечний грибок розм’якшує тканина коренеплодів, викликаючи гниття. Білий, ватяний наліт – це грибниця. Захворювання розвивається, якщо в сховищі дуже волого і тепло.

Методи боротьби

  • Відбирайте для сховища тільки здорову без пошкоджень буряк.
  • Приміщення, де зберігатимуться овочі, продезінфікуйте.
  • Дотримуйтесь температурний режим та рівень вологості.
  • Перебирайте буряки протягом зими, щоб прибирати подгнивающие коренеплоди.

Фомоз

Це захворювання називають також серцевинною гниллю, сухою гниллю, зональної плямистістю. Йому схильні не тільки буряк, але і капуста, картопля і морква. Спершу захворювання псує бадилля, а після і коренеплоди. Виглядає хвороба як світлі бурі плями на листі і стеблах рослин. Під час зберігання коренеплоди чорніють зсередини, утворюються порожнини, вкриті білим нальотом.

Методи боротьби

  • Своєчасне збирання врожаю. Якщо згаяти час, то ймовірність захворювання підвищується.
  • Не закладайте в льох хворі та пошкоджені коренеплоди.
  • Приміщення повинно бути продезнфіковано.
  • Витримуйте оптимальну температуру і вологість для зберігання.
  • Виявивши вражений коренеплід, викиньте його.

ВАЖЛИВО! Обов’язково відрізайте у бадилля буряка, залишивши маленький черешок. Просушіть овочі протягом тижня. У сховищі можна присипати коренеплоди опилом або торфом.