Які хвороби здатні знищити ваш урожай буряків у сховищі
Буряк вирощують на Русі так давно, що вона вважається споконвічно російською овочем. Саме з неї готують такі традиційні страви, як борщ і вінегрет. Однак, мало виростити буряк, її ще потрібно зберегти протягом зими. Зберігають коренеплоди в підвалі і погребі, залишаючи невелику кількість на балконі або в холодильнику. Щоб буряк не зіпсувалася, її обертають поліетиленом. Саме в цей час урожай підстерігають небезпечні хвороби, які здатні знищити овочі прямо в підвалі.
Кагатна гниль
Бактерії і гриби, що викликають це захворювання, проникають в овочі на полях і городах. Потрапляючи в сховища, вони починають псувати коренеплоди, і здатні поступово знищити весь урожай. Зовні це виражається у вигляді різнобарвною цвілі і гнилизни сухою або вологою. Є такі буряки, годувати нею тварин не можна.
Методи боротьби
- Своєчасна прибирання. Друга половина вересня – найкращий період. Ранній збір робить коренеплоди млявими, а пізній – це ризик підморозити урожай. В обох випадках кагатна гниль розвивається більшою ймовірністю.
- Зберігайте тільки здорові коренеплоди. Обробляйте їх перед цим розчином Фітоспорину-М або Кагатника.
- Перед відправкою врожаю на зберігання продезінфікуйте підвал.
- Забезпечте оптимальні умови для зберігання буряків: температура 2-3оС, вологість 80-85%, хороша вентиляція.
- Знищуйте уражені коренеплоди, щоб хвороба не поширювалася.
Сіра гниль
Вражає врожай, якщо в місці зберігання занадто волого або тепло. Перший ознака – сірий борошнистий наліт. Потім буряк починає гнити. Уражені плоди не придатні в їжу.
Методи боротьби
- Не зберігайте пошкоджені, підморожені або перерослі коренеплоди.
- Продезінфікуйте сховище перед закладкою овочів.
- Дотримуйтесь сприятливі умови зберігання буряків: температура 2-3оС, вологість 80-85%, хороша вентиляція.
- Складайте коренеплоди в ящики з отворами. На дно покладіть дрібну буряків, а наверх – велику.
- Коренеплоди з невеликим поразкою можна відкласти і присипати золою. Якщо захворювання розрослося, викидайте зіпсовані овочі.
- Перебирайте буряк і викидайте хворі коренеплоди.
Біла гнилизна
Небезпечний грибок розм’якшує тканина коренеплодів, викликаючи гниття. Білий, ватяний наліт – це грибниця. Захворювання розвивається, якщо в сховищі дуже волого і тепло.
Методи боротьби
- Відбирайте для сховища тільки здорову без пошкоджень буряк.
- Приміщення, де зберігатимуться овочі, продезінфікуйте.
- Дотримуйтесь температурний режим та рівень вологості.
- Перебирайте буряки протягом зими, щоб прибирати подгнивающие коренеплоди.
Фомоз
Це захворювання називають також серцевинною гниллю, сухою гниллю, зональної плямистістю. Йому схильні не тільки буряк, але і капуста, картопля і морква. Спершу захворювання псує бадилля, а після і коренеплоди. Виглядає хвороба як світлі бурі плями на листі і стеблах рослин. Під час зберігання коренеплоди чорніють зсередини, утворюються порожнини, вкриті білим нальотом.
Методи боротьби
- Своєчасне збирання врожаю. Якщо згаяти час, то ймовірність захворювання підвищується.
- Не закладайте в льох хворі та пошкоджені коренеплоди.
- Приміщення повинно бути продезнфіковано.
- Витримуйте оптимальну температуру і вологість для зберігання.
- Виявивши вражений коренеплід, викиньте його.
ВАЖЛИВО! Обов’язково відрізайте у бадилля буряка, залишивши маленький черешок. Просушіть овочі протягом тижня. У сховищі можна присипати коренеплоди опилом або торфом.