Город та сад

Які прибрати гілки на груші для відмінного плодоношення

Обрізка плодових дерев – яблунь і груш – найчастіше лякає початківців садівників. Насправді в цій процедурі немає нічого надскладного. Розповідаю, як це роблю я: що і коли слід видалити, щоб не зашкодити дереву. Правильно обрізане дерево – це не тільки красива крона, але і каркас, здатний витримати хороший урожай.

Чому грушу потрібно обрізати по осені?

Є садівники, які дотримуються думки, що не варто обрізати грушу, інакше тільки нашкодиш. Але це омана. У густій кроні частина врожаю буде знаходитися в постійній тіні, що поза сумнівом позначиться на смакових якостях плодів. Поступово на дереві з’являться хворі та поламані гілки, які теж не найкращим чином будуть відбиватися на стані дерева і на врожаях. Кожен період життя груші обрізка проводиться з різною метою наприклад, молоде дерево з допомогою обрізки формують, а старі – омолоджують.

Процедуру бажано проводити восени. У цей період дерево не росте і не утворює нових пагонів, з ран не стане тектиме сік, стимулюється плодоношення в новому сезоні.

Особливості та терміни проведення осінньої обрізки груші

Я живу в середній смузі Росії, тому обрізаю грушу, як правило, в кінці літа – початку осені. Якщо ви знаходитесь на південь або на північ, розрахуйте терміни так, щоб встигнути завершити роботи по обрізці до перших холодів, тоді ранки не встигнуть затягнутися. Восени я проводжу санітарну обрізку груші.

Для робіт вибираю хороший і не сирої день з температурою повітря не менше +8 градусів. За один раз видаляю приблизно чверть маси дерева. При капітальної обрізанні воно може загинути або перестати плодоносити. Скелетні пагони найчастіше вирізаю в три етапи: роблю знизу надпил, потім зверху. На закінчення прибираю пеньок, підрівнюючи спіл. Зрізи завжди обробляю садовим варом. Причому старі відразу, а молодим даю день, щоб рана підсохла.

Обрізаємо грушу правильно. Покрокова інструкція

  • Крок 1. Позбавляємо дерево від хворих та сухих гілок. Обрізати починають у мертвої деревини, яка відрізняється від живої за кольором.
  • Крок 2. Ліквідуємо всю поросль. Не здерев’янілі пагони біля основи обламуємо, а здерев’янілі вирізаємо гострим секатором.
  • Крок 3. Прибираємо вовчки. Ці гілки тільки заважають розвиватися рослині і не дають плодів, що ростуть найчастіше вертикально біля основи великих гілок. Зрізати їх слід якомога ближче до точки росту на гілці.
  • Крок 4. Формуємо крону. Залишаємо по одному побіжу, що росте під кутом в 60 градусів з одного місця. Спилюємо ростуть під гострим кутом гілки, а також пагони, які спрямовані вниз або відходять від стовбура під прямим кутом і перехрещуються.
  • Крок 5. Вкорочуємо гілки, які плануємо видаляти навесні. Робиться це для того, щоб мінімізувати весняну обрізку.
  • Крок 6. Річний приріст обрізаємо на чверть від початкової довжини. На однорічних пагонах залишають нирки для подальшого розвитку навесні.

Обрізання груші восени – не найскладніша процедура, якщо до неї трохи підготуватися і слідувати простим правилам. Я обрізаю плодові дерева кожну осінь і раджу вам робити так само. Дерево віддячить за таку турботу вже в наступному сезоні, порадує хорошим урожаєм.