Квіти

Як вирощувати запашні трави на підвіконні?

Осінь – не час прощатися з теплом, квітами і вітамінами. І під вітамінами маються на увазі не розрекламовані пігулки, гранули та порошки! Так-так, вітаміни можуть рости у тебе вдома!

І якщо овочі і фрукти можна купити в будь-який час року в будь-якому продуктовому магазині, то з пряними травами буде трохи складніше. Про них і поговоримо.

Навесні багатьох наздоганяє авітаміноз – гостра потреба у свіжих продуктах. Хочеться на сніданок корисний салат, а після вечері – запашний чай. Хочеться? Давай організуємо!

Малюнок 1. Запашні трави в домашніх умовах

Грунт для трав

Пряні трави слід садити в глинистий грунт – її можна взяти з садової ділянки. Щоб бути впевненим, що земля не заражена, варто обробити її фитоспорином.

Також підійде і більш жирна грунт – з городньої ділянки. Але попередньо її слід прожарити в духовці, щоб вбити бактерії і можливих комах.

Хто далекий від дачної життя, може купити універсальний субстрат для кімнатних рослин.

Стосовно будь-яких добрив – у даному випадку додатковий прикорм не потрібно.

Куди садити запашні трави

Для зручності вирощування прянощів будинку краще використовувати ємкості для розсади –пластикові (рідше – дерев’яні) ящики. Хоча, при бажанні, можна садити і в будь-якому горщику для кімнатних рослин.

Часто трави садять в стаканчики з-під йогурту, у круглі контейнери з-під тортів або навіть у пластикову пляшку.

Малюнок 2. Запашні трави на балконі

Які пряні трави виростити вдома

По суті, в домашніх умовах можна спробувати виростити що завгодно – завдяки селекціонерам, садівником можна стати навіть в маленькій кімнаті. Єдині вимоги – освітлення та полив + трохи твоєї турботи.

Що ти з легкістю можеш посадити у себе на підвіконні?

Пірчаста цибуля

Найпоширеніший «житель» вікна у любителів прянощів.

Цибулю можна посадити навіть просто у воді. Але воду доведеться часто міняти, інакше цибулини загинє.

  • Посадка

Для посадки цибулі бажано брати невеликі цибулини (сіянка).

Перед посадкою знімається верхній, відходить шар лушпиння.

У продуктовому магазині можна знайти вже пророслі цибулини – так ріст піде швидше.

  • Збір врожаю

Зрізати пір’я цибулі можна вже через тиждень.

Кожна цибулина може проростати заново 3-4 рази.

Фотографія 3. Пірчаста цибуля

Листова гірчиця

Пряність додається у приготуванні м’ясних страв та деяких салатах і закусках.

  • Посадка

Листова гірчиця проростає із насіння, що для початку потрібно потримати в слабкому розчині марганцівки кілька годин.

Далі насіння садять в землю, поглибивши їх приблизно на 1-2 див.

На дно горщика або пластикового стаканчика (можна торф’яного) кладуть для дренажу шар керамзиту.

  • Збір врожаю

Листочки гірчиці можна вживати в їжу через 3 тижні після висадки насіння.

На місці зрізу гілочки зазвичай виростає нова.

Фотографія 4. Листова гірчиця

Листовий салат

Культура, яка зажадає трохи більше місця. І в поливі потрібно бути уважніше, адже недолік вологи позначиться на гіркому смаку зелені.

Салат вимогливий до світла – взимку із-за скорочення світлового дня доведеться досвічувати рослина люмінесцентними лампами.

  • Посадка

Після посіву насіння потрібно накрити горщик поліетиленовою плівкою, щоб створити парниковий ефект.

Як тільки з’являться сходи, плівка прибирається.

  • Збір врожаю

Салатні листя можна зрізати приблизно через місяць.

При появі стрілок варто садити новий салат.

Малюнок 5. Листовий салат

Базилік

Ароматна трава послужить не тільки для приготування пікантних страв, але і стане в нагоді в домашній аптечці.

Зазначимо, що зелені сорти базиліка ростуть швидше фіолетових.

  • Посадка

Насіння базиліка рекомендується потримати в теплій воді дві доби. Вода при цьому замінюється кожні 12 годин. Після насіння можна занурити в слабкий розчин марганцівки ще на 2 години. А вже потім відбувається посадка під плівку до перших сходів.

  • Збір врожаю

Гілочки базиліка можна вживати в їжу по мірі відростання – а це приблизно 10 днів.

Малюнок 6. Базилік

Петрушка

Крім того, що петрушка смачна і корисна, її кущики прикрасять підвіконня своєю соковитою довгим листям.

Петрушка дуже любить воду – полив потрібен кожні 2 дні. Горщик із зеленню слід періодично розгортати – так гілочки, тянувшись до світла, будуть рівними.

  • Посадка

Насіння петрушки, як і багато інші трави, перед посадкою вимочуються 2 дня в теплій воді (кожні 12 годин вода змінюється), потім кілька годин їх знезаражують слабким розчином марганцівки. А перші 2-3 дні посадки розсада накривається поліетиленом.

Інший і найрезультативніший спосіб посадити петрушку будинку – це посадка кореневища. Для цього його викопують перед заморозками з відкритого ділянки, нарізають корінці завдовжки 5 см і висаджують будинку в ємність, ховаючи в прохолодне місце до появи сходів.

  • Збір врожаю

Петрушка виростає приблизно за пару тижнів. Як тільки висота її досягне 10 см – можна використовувати в приготуванні страв.

Малюнок 7. Петрушка

Кріп

Одна з найбільш смачних пряних трав у догляді задоволена вимоглива.

Світла має бути достатньо, але не сильно яскравого. Свіже повітря теж в перевазі, однак варто боятися протягів.

  • Посадка

Насіння кропу кілька годин вимочуються в теплій воді, а висаджуються тільки ті, які в тій тарі з водою пішли на дно.

Після води також не стане зайвим сервіс обробка слабким марганцевим розчином.

Насіння садять в торф’яні горщики з дренажним шаром на дні і накривають плівкою. Розсада ставиться в тепле світле місце.

Як з’являться сходи, поліетилен знімається.

  • Збір врожаю

Виростає кріп через 10 дні і закінчується досить швидко, так що поки виростає одна «партія», поруч можна садити іншу.

Малюнок 8. Кріп

М’ята

Те, що потрібно для чаю! А ще для десертів і других страв. Також м’ята – прекрасний лікар багатьох захворювань.

М’ята схожа з звичайними кімнатними рослинами тим, що може рости на одному місці багато років. Кущ добре розростається, тому періодичний зріз листя згубно не вплине.

  • Посадка

1-й спосіб – насінням.

Загорни насіння м’яти в мокру ганчірку і залиште в теплому місці на добу або двоє – до тих пір, поки на насінні не з’являться паростки.

Далі насіння садять в грунт з дренажем. Парниковий ефект створювати не обов’язково.

2-й спосіб – живцями.

Можна виростити свій кущ навіть з купленої м’яти на ринку. Головне, щоб гілочки зберегли свіжість.

Слід лише підрізати краєчок старого зрізу і поставити у воду до появи кореневих відростків (воду при цьому необхідно замінювати щодня). Далі м’ята пересідає в ємність із землею (дренаж вітається).

  • Збір врожаю

Ти зрозумієш, коли м’яту буде дозволено зрізати – кущик не залишиться без уваги через 10-12 днів.

Малюнок 9. М’ята

Чебрець (він же – чебрець)

Запашна трава для чаю та інших експериментів приготування страв.

  • Посадка

У добре змочену землю (змочувати настійно рекомендується пульверизатором) садять насіння (насіння попередньо замочувати не потрібно).

Горщик накривається прозорим поліетиленом і ставиться в тепле місце з розсіяним світлом. Помітивши сходи, прибирай плівку.

Садити чебрець живцями теж вийде. Такий поділ краще проводити після цвітіння.

Невеликий відросток постав у воду і чекай поява корінця (все це час стеж за свіжістю води! ). Слідом саджай рослину в горщик з дренажем.

  • Збір врожаю

Листочки зрізаються через 15 днів після сходів насіння.

Попереджаємо, під час цвітіння смак прянощі змінюється.

Малюнок 10. Чебрець

Розмарин

Багаторічна рослина, тому зростає довше.

  • Посадка

Насіння тримають 2 дні в мокрій серветці до появи сходів.

Далі садять в зволожену землю з невеликим додаванням річкового дрібного піску, накривають поліетиленовою плівкою і ставлять у темне місце з температурою 18-20 градусів, поки не здадуться відростки (це займе не менше 2-х тижнів – не забувай зволожувати грунт). Потім варто переставити горщик (знімаємо плівку) в світле місце потепліше.

У розмарину велика коренева система, так що горщик бери високий – 20-25 см.

  • Збір врожаю

Кущики потрібно зрізати бічні і не більше третини всього рослини, в зворотному випадку розмарин може загинути.

Малюнок 11. Пересадка розмарину